Ce şi unde mâncăm şi bem în Veneţia

Paste cu fructe de mare

V-aţi obişnuit ca toată lumea să vă spună că Veneţia este scumpă şi că mai bine vă cumpăraţi mâncare de la supermarket decât să mergeţi la un restaurant? Nici noi nu o să vă spunem altceva! Glumesc! Bine, glumesc pe jumătate 🙂

E adevărat totul este mai scump în Veneţia, dar, dacă ştiţi unde să faceţi un popas şi nu vă aruncaţi în cel mai frumos restaurant din buricul Veneţiei, nu veţi rămâne nici cu portofelul gol.

Spre exemplu, multe restaurante au oferte speciale de prânz. Aşadar, dacă nimeriţi chiar între 12.00 şi 13.00 nu ar trebui să vă fie ruşine să întrebaţi de existenţa unui asemenea meniu.

Un alt lucru de care ar trebui să ţineţi cont ar fi aşa numita “taxă pentru privelişte”. Nu vă imaginaţi acum că pe nota de plată undeva la subsol o să scrie “Taxă pentru privelişte”, dar, dacă în toate oraşele este cunoscut faptul că locaţia restaurantului în care iei masa contează extrem de mult şi influenţează preţurile, în Veneţia acest lucru se simte cu mult mai mult decât în orice parte. Aşadar, fără terasele din Piazza San Marco!

Sfaturile de mai sus sunt, evident, pentru cei care nu vor să plece acasă cu buzunarul gol sau pentru cei care nu şi-au “bugetat” vacanţa astfel încât să poată cheltui oricât.

Nu uit şi vă spun şi despre bacşis: el este inclus în nota de plată, aşa că nu trebuie să vă faceţi griji în privinţa aceasta. Sfatul meu este să ţineţi cont de acest lucru, pentru că, dacă vreţi să fiţi exagerat de amabili şi să întrebaţi chelnerii dacă bacşişul este sau nu inclus în nota de plată, este posibil să aveţi parte de un răspuns negativ chiar dacă pe notă scrie altceva. Concluzie? Uitaţi-vă cu atenţie pe notă! De cele mai multe ori doar ce scrie la final trebuie să plătiţi. A, şi tot legat de ceea ce scrie pe notă şi veţi plăti, deşi pentru români sună extrem de ciudat să scoţi bani din portofel pentru şerveţelele de la masă, pentru italieni e cât se poate de normal! Aşadar, nu vă speriaţi dacă pe bonul cu nota de plată veţi vedea între un euro şi doi euro plata şerveţelelor (acest lucru nu este însă valabil în toate localurile)

Revenind la lucruri mai importante – mâncarea specifică – bucătăria italiană se bazează de cele mai multe ori… pe ce credeţi? Pe specialităţi din peşte, aşezate lângă orez şi mămăliguţă. Sardine marinate, anghile, “cicchetti” şi multe altele, dar mai bine le luăm pe rând şi vă spun din “secretele bucătăriei”. Între noi fie vorba eu nu am cunoscut prea mulţi români care să laude excesiv mâncarea din Veneţia, dar cine mai ţine cont de ce este în farfurie când eşti înconjurat de atâtea locuri frumoase. A, am uitat să vă spun mai sus de pizza, dar cred că nu mai e cazul să vă povestesc că oriunde în Italia veţi găsi asta…

Din pietele Venetiei

Feluri principale

  • Paste – de la paste cu tot felul de specialităţi cu brânză până la paste cu ton sau cu fasole verde.
  • Gnocchi di San Zeno – După nume pare cine ştie ce, dar de fapt este vorba de ingrediente simple: cartofi, făină şi ouă. Cum sunt făcute? Eh, asta e secret, veţi gusta din felul de mâncare în Veneţia.
  • Moeche Fried – acest fel de mâncare îl puteţi savura doar primăvara şi toamna pentru că doar în aceste două sezoane pescarii din Veneţia pot pescui crabi care să aibă cochiliile moi şi comestibile.
  • Alla fegato – nu este altceva decât ficat de viţel cu extrem de multă ceapă.

Desert

Dacă ce este mai sus nu e chiar pe placul vostru puteţi încerca oricând o pizza! Unde oare se mănâncă pizza mai bună decât chiar în Italia?

La finalul ospăţului cu peşte, pizza sau paste vine vremea de desert nu? Ce putem gusta dulce  în Veneţia?

  • Golossei – este preparat mai ales în timpul Carnavalului şi este un fel de acadea, de fapt sunt mai multe bomboane unite de cu un băt, ornate cu mult zahăr.
  • Frittelle – un fel de aluat prăjit, preparat cu făină, ouă, zahăr, sare, lămâie şi măr ras.
  • Pandoro – se mănâncă mai ales în perioada Crăciunului şi nici măcar localnicii nu se încumetă să îl facă în casă, pentru că este extrem de greu de făcut. Pandoro este de fapt un fel de tort cu mult zahăr deasupra, dar reţeta în sine a aluatului se pare că este foarte dificilă, mai ales că trebuie lăsat o bună perioadă de timp la o anumită temperatură pentru a avea parte de un… “rezultat pufos”
  • Galani – mici prăjiturele din făină, ouă, zahăr şi unt cu lichior.
  • Tiramisu – ultimul, dar cu siguranţă nu cel din urmă! Mai are rost să vă spun ingredientele? Mascarpone, ouă, biscuiţi savoiardi şi cafea, a da, să nu uit de ceva cacao.

Nu ştiu de voi, dar eu deja caut reţete exacte pentru dulciurile de mai sus, poate reuşesc să fac şi eu acasă câte ceva! 😀

Băuturi

Mai bine trecem la băuturi – Spritz şi tot felul de vinuri! Să le luăm pe rând:

  • Spritz – este un fel de cocktail alcoolic care se serveşte ca aperitiv (de obicei cu chipsuri) şi este făcut din vin alb sau vin Prosecco şi lichior peste care se toarnă un pic de apă minerală. Atenţie, nu găsiţi această băutură peste tot în Italia, ci doar în Veneţia.
  • Vinuri – La colecţia de vinuri Veneţia nu stă deloc prost. În orice restaurant se bea Recioto di Soave şi Renobilis sau Amarone, Bardolino, Bianco di Custoza, Rosso di Garda, Recioto di Valpolicella, Soave şi muuulte, muuuulte altele. Nu trebuie decât să vă decideţi: alb sau roşu, dulce sau sec şi să spuneţi asta chelnerului, de restul se ocupă el… bine, iar la final nota de plată vă rămâne de fapt vouă… aşa că ar fi bine să aruncaţi un ochi şi pe preţul sticlei cu vin.

Spritz, vin şi… cafea! O ceaşcă de cafea care să ne ajute să fim în formă pentru a petrece prin Veneţia! Cafeaua se bea la bar! Nu vei găsi niciun veneţian care să se relaxeze la o masă în timp ce îşi bea cafeaua. Ce spuneţi, încercaţi şi voi?

Dacă vorbesc de cafea, nu se poate să nu povestesc ceva despre cafeneaua Florian. Este cea mai veche din Veneţia, de fapt din întreaga Europă. Ştiaţi că în anul 1720 oamenii deschideau cafenele? Ei bine, atunci a fost deschisă şi Florian care acum este un adevărat simbol al oraşului. Nu ştiu dacă mai trebuie să vă spun de preţuri, nu vreau să rataţi cafeneaua, aşa că le-am lăsat la final. Vă sperie rău dacă vă spun că o cafea este 10 euro şi un ceai în jur de 8 euro? Cum ajungeţi la cafeneaua Florian?

V-am povestit despre ce cred eu că ar trebui să gustaţi atât în ceea ce priveşte mâncarea tradiţională, cât şi băutura veneţiană, acum cred că ar fi cazul să vă mai spun şi unde veţi găsi cele mai bune meniuri la preţuri cât de cât acceptabile, nu?

Restaurant veneţian

Localurile unde puteţi mânca sau bea ceva sunt împărţite în mai multe categorii: ristorante (luxoase, cu preţuri pe măsură), trattoria (unde veţi găsi multe preparate din peşte la preţuri cât de cât rezonabile), osteria (un fel de trattoria, dar aici se mănâncă mai puţin, în sensul că veţi avea parte de un platou ceva mai mic şi o sticlă cu vin ceva mai mare), bacaro (mâncare bună, într-un cadru mai informal) enoteca (un fel de baruri cu tot felul de vinuri, dar unde puteţi să găsiţi şi ceva de ronţăit într-un caz fericit) şi fast food-urile americane.

Pentru a vă face o idee despre preţuri, localurile în Veneţia sunt împărţite astfel: scumpe (o masă costă peste 100 euro), moderate (de la 40 la 100 euro) şi ieftine (unde nu scoateţi mai mult de 40 de euro din buzunar). Pentru a fi pe placul tuturor oferim exemple pentru toate buzunarele.

Scumpe

Restaurant – Fortuny

O cină la Fortuny poate fi o experienţă de neuitat. Restaurantul are două terase cu vedere la Grand Canal, iar cina este servită la lumină difuză. Ce găsiţi în meniu? Mult peşte, iar după o astfel de cină veţi avea transportul asigurat până în Piazza San Marco.

Barul Harry’s

Un bar din categoria de lux? Mergeţi la sigur cu Harry’s, localul devenit celebru cu ajutorul scriitorului Hemingway. Aici veţi putea gusta celebra băutură Bellini, un cocktail cu piersici, ce a fost inventat chiar la Harry’s.

Atenţie însă, barul nu are decât 14 mese, deci este mereu ultra plin. Unde îl găsiţi şi la ce număr de telefon faceţi o o rezervare pentru o masă liberă?

Moderate

Restaurant/Bar Cantina Canaletto

Localul este împărţit în două arii separate: una pentru cină şi un bar cu toate tipurile de vin. Este recunoscut ca fiind unul dintre puţinele locuri care se mândresc cu toate felurile de peşte, indiferent de perioada anului.

Restaurant Naranzaria

Chiar în inima Veneţiei, în apropierea Podului Rialto veţi găsi restaurantul Naranzaria. Cei care vor să guste tot felul de preparate din peşte crud aici trebuie să ajungă.

Ieftine

Restaurantul Al Giardinetto Da Severino

Foarte bine poziţionat, chiar în apropiere de Piazza San Marco, restaurantul este foarte cunoscut printre gondolieri şi este condus de aceeaşi familie de peste jumătate de secol. Impresionant, nu?

Trattoria Alla Madonna

Un bol cu paste, dar şi specialităţi din peşte! Toate acestea sunt savurate sub acelaşi acoperiş şi de localnici şi de turişti, pentru că toţi cei care au aflat de restaurant vin şi a doua oară sigur. E ieftin şi mâncarea este bună, aşa că are toate “ingredientele” de success.

Arte della Pizza

Şi dacă aveţi poftă de o felie mare de pizza undeţi mergeţi? Vă spun eu: la Arte della Pizza, dar să nu vă duceţi lunea pentru că este închis.

Cu 1.50 euro primiţi o felie imensă de pizza italiană şi dacă vreţi una întreagă o luaţi la pachet cu 6 euro (localul este un fel de fast food).

piata Rialto

Piaţa cu peşte Rialto

Piaţa cu peşte Rialto

Şi până la urmă de ce să nu mâncaţi cot la cot cu pescarii din Veneţia? Că doar vă duceţi până acolo pentru a simţi spiritul italian, nu? Piaţa cu peşte Rialto este locul unde cei mai mulţi dintre veneţieni îşi fac cumpărăturile în week-end şi în mijlocul pieţei de obicei un bucătar serveşte pofticioşii cu o porţie mare de peşte cu ciuperci pentru care veţi plăti între 7 şi 10 dolari, bani în care este inclus şi un pahar cu vin. Apropo, în Veneţia veţi vedea mulţi oameni care mănâncă pe stradă, deci nu se va uita nimeni ciudat la voi dacă veţi savura peştele cumpărat din piaţa Rialto oriunde vă pofteşte inima.

Vouă nu vi s-a făcut foame după ce aţi citit atât despre bunătăţile din Veneţia? Vă promitem că mâine povestim despre distracţii inedite în Veneţia, distracţii fără mâncare sau băutură!

Aţi încercat unul dintre localurile de mai sus? Dacă da, cum vi s-au părut? Dacă nu, care este recomandarea voastră pentru un viitor turist în Veneţia? 🙂

Surse foto: Accidental Hedonist/ Flickr.com, le max/ Flickr.com, Julie, Dave & Family/ Flickr.com şi tillwe/ Flickr.com.

Resurse: italyheaven.co.uk, veniceword.com şi worldtravelguide.net.

Adauga un comentariu